Moeder Gods icoon Moeder Gods icoon

De Lutherse kerk een nieuwe icoon in bruikleen gekregen. De icoon staat in de nis in de kerkzaal, waarbij ook een kaars kan worden aangestoken.
Het is een Moeder Gods icoon. Geschilderd op hout, volgens de traditie van de Oosterse kerk. In Griekse letters staat aan weerszijden “Moeder Gods” geschreven. Haar hand wijst naar Jezus, als om aan te geven dat het om Hem gaat. Naast Jezus staat “Jezus Christus”. De vingers van Jezus hebben een betekenis: twee vingers symboliseren zijn menselijke en zijn goddelijke gedaante. Drie vingers verwijzen naar de heilige 3 eenheid. De drie sterren – te zien vlak boven haar hoofd, op haar schouder en de derde achter de rug van Jezus – zijn een eerbewijs aan de Moeder Gods en staan ook voor zuiverheid voor, tijdens en na de geboorte van Jezus. Op de bladzijden die Jezus vasthoudt staat: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.
De icoon is geschilderd door Piet van der Heide. Hij was voor zijn pensionering werkzaam als docent Nederlands. Kloosterretraites en oosters-orthodoxe liturgische gezangen brachten hem in aanraking met de inspirerende wereld van de iconen. Al vele jaren bestudeert en schildert hij iconen.
terug